Anasayfa / Gündem / TÜRKİYE GİRİŞİMCİLİK SEKTÖRÜ BÜYÜYOR

Gündem

  • 417

TÜRKİYE GİRİŞİMCİLİK SEKTÖRÜ BÜYÜYOR

image

Türkiye girişimcilik sektöründe küresel gelecek vaadeden atılımları içinde barındırıyor. Türkiye geleceğe yönelik pek çok startup girişimiyle şimdiden ümit vaadeden ülkelerden biri. Türkiye bir marketplace ve benzeri sektörler için yaratıcı bir ortam. İşe bir başka açıdan baktığımızda, kişi başına düşen girişimcilik yatırımları anlamında şu anda 1 doların altında dolaşıyoruz. Bu tutarın global rekabet için en az 10 dolar ve üstü seviyelere çıkması gerekiyor. Bu da girişimlere her sene 800 milyon dolar üzeri yatırım yapılması anlamına geliyor. Bunun yolu ise hem daha global düşünen girişimcilere ihtiyaç var hem de global düşünen bu girişimcilere yatırım yapacak daha çok yatırım fonuna ihtiyaç var.

 

Türkiye gelişmekte olan, dinamik ve yeniliklere açık bir ülke. En son teknolojilere adaptasyon yeteneğimiz genç nüfusumuzla bir araya geldiğinde, girişimcilik açısından son derece elverişli bir iklim ortaya çıkıyor.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet alt yapısının ve iletişim başta olmak üzere teknolojinin birçok alanda hızla gelişmesi, girişimcilik modellerinde değişikliğe neden oldu. Hizmet sektörünün internet mecrasına kayması, hız ve kişiselleştirme faktörlerinin bu sektör içinde önem kazanması, katma değer ögesinin fiyat etkeninin önüne geçmesi gibi birçok değişim, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini dönüştürdü ve startup denen girişimler baş rolü kaptı. Büyük çoğunluğu klasik yapıdaki KOBİ’lerden oluşan girişim ekosistemin içindeki, gücünü teknolojiden ve dinamizmden alan, global ölçekte ses getirebilecek nitelikteki bu startup’ların sayısı da, aldıkları yatırımlar da artarak devam edeceğe benziyor.

Türkiyedeki girişim ekosistemini raporlayan startups.watch’ın verilerine göre 2021 yılın ilk iki çeyreğindeki girişim grafiğinin öne çıkan maddeleri, pandeminin tüketiciler ve yeni girişimciler üzerindeki etkisini göstermesi açısından da önemli. Yerli girişimler Nisan 2021’nin sonuna dek 78 yatırım turuna katılıp toplamda 523 milyon dolar yatırım topladı. Son ay sadece 14 yatırım turu gerçekleştirildi ve buradan 10.8 milyon dolar elde edildi. 4 ayın toplam yatırım gelirinde en dikkat çeken marka ise Getir oldu. Hızlı market uygulamasının yılın başından beri gösterdiği yükselen ivme ve çıktığı yatırım turlarını istatistikten düşürdüğümüzde geriye 76 yatırım turu ve 95 milyon dolar yatırım kalıyor.

Nisan ayında 14 yatırım turu olduğunu söylemiştik. Bunların arasından aldığı yatırıma göre en kazançlı ilk üç şirket; Ace Games, Appsilon Diamond ve EasyCep oldu. Başı çeken Ace Games’in de ipucunu verdiği üzere oyun girişimleri son yıllardaki yükselişini devam ettiriyor. 4 ayın toplamında 17 oyun girişimini toplamda 65 milyon dolarlık yatırımlarıyla görebiliyoruz.

Elbette pandemiyle birlikte hizmet alanını ve kullanıcı tabanını geliştiren Trendyol’u anmadan raporu tamamlayamayacağız. Şirket, 350 milyon dolarlık yatırımı ile Peak ve Getir’den sonra Türkiye’nin üçüncü unicorn’u oldu.

Yerli girişimlerimizin kimi yurt dışında merkezlerini tutan şirketler. İlk 4 aya baktığımızda 13 girişimin 430 milyon dolar elde ettiğini söyleyebiliriz. Sadece nisan ayında içlerinden 5 Türk girişimi toplamda 84 milyon dolar yatırım aldı. İçlerinde en yüksek yatırımı alan ise Tripledot Studios oldu.

Oyun geliştiricisi Zynga geçen sene bünyesine kattığı Türk girişimi Rollic vasıtasıyla İzmir merkezli Uncosoft’u satın alarak Türkiye’den dördüncü satın alımını yapmış oldu. Kurulan fonlara baktığımızda dört ayın sonunda Arz Portföy Teknogirişim, Startupfon, Deniz Ventures, Bilişim Vadisi GSYF ve 500 Istanbul şeklinde sıralayabileceğimiz 5 ayrı fonun toplam 95 milyon dolar değerinde fon oluşturduğunu görüyoruz.