Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yeni ‘torba’ yasa TBMM’ye sunuldu. Taslağın bu şekilde çıkması halinde 2018 yılında hayatımızda neler değişecek? İşte yanıtı:
KURUMLAR VERGİSİ ÜÇ YIL BOYUNCA YÜZDE 22
¬ Tüm kurumlar için 2018, 2019 ve 2020 yılları için Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarıldı. Maliye Bakanı Ağbal, söz konusu düzenlemenin kalıcı değil geçici olduğunu belirterek, “Mali alanımız olduğu anda o vergi artışından vazgeçeceğiz” dedi. Geçici madde olarak yasaya eklenmesi planlanan değişiklikte Bakanlar Kurulu’na indirim yetkisi verilmesi planlanıyor.
DAĞITILMAYAN KÂRA YÜZDE 1 VERGİ
¬ Şirketlerin elde ettikleri karlardan ortaklarına dağıtmadıkları kısım için hali hazırda gelir vergisi kesinti yapılmamakta. Yapılan düzenleme ile sermayeye eklenen kar payları hariç, dağıtılmayan karlardan yüzde 1 oranında gelir vergisi stopajı yapılması öngörülüyor.
İSTİSNA ORANI YÜZDE 50’YE DÜŞÜRÜLECEK
Şirketler, aktiflerinde 2 yıldan fazla tuttukları gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde elde edilen kazancın yüzde 75’i kurumlar vergisinden istisna. Yapılan düzenleme ile istisna oranı yüzde 50’ye indiriliyor.
KİRA GELİRİNDE GÖTÜRÜ GİDER ORANI YÜZDE 15
Kira geliri elde edenler, elde ettikleri geliri beyan ederken yıl içinde yaptıkları giderlere karşılık gelirlerinin %25’i oranında götürü gider indiriminden yararlanabiliyorlar. Yapılan düzenleme ile bu oran %15’e düşürülüyor. Kira geliri elde edenlerin gerçek gideri daha fazla ise her halükarda gider olarak indirmeye devam edebilecekler.
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ YÜZDE 25 ARTIYOR
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde artış oranı mevcut araçlar için silindir hacmi 1300 cm3’ün üzerinde olanlarda yüzde 25, 1300’ün altındakiler için yüzde 15 olarak belirlendi.
¬ 1 Ocak 2018’den itibaren satın alınacak yeni araçlarda MTV oranı yüzde 50’ye kadar çıkacak.
¬ Yeni torba yasaya göre 1300 cc ve altındaki 1-3 yaş araçların vergisi 743 liraya, 1300 cc-1600 cc arası 1293.75 liraya, 1601 cc1800 cc arası 2283.75 liraya, 1801-2000 cc arası ise 3 bin 597 liraya yükselecek.
ŞANS OYUNLARINA YENİ VERGİ
Çekilişlerden ve şans oyunlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde yüzde 10 olan veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 20’ye çıkarılıyor
GAZOZ VE ENERJİİÇECEKLERİNE YÜZDE 25 ÖTV
Kola üzerinden yüzde 25 oranında alınan özel tüketim vergisi yılbaşından itibaren meyveli gazozlar ile enerji içeceklerinden de alınmaya başlanacak. Bu düzenleme sonucunda bütçeye 500 milyon lira gelir sağlanması bekleniyor.
SİGARA KAĞIDI DA ÖTV KAPSAMINA GİRDİ
Makaron (sigara kağıdı), özel tüketim vergisi kapsamına alınıyor ve 20 adet makaron için 2,12 TL özel tüketim vergisi getiriliyor.
ASGARİ ÜCRET 1.404 TL’NİN ALTINI DÜŞMEYECEK
¬ Taslakta uzun zamandır tartışılan vergi dilimindeki artış nedeniyle asgari ücretin düşeceği konusuna netlik getirilmiş durumda. “2017 yılında vergi dilimlerindeki artış nedeniyle asgari ücretin 1.404 liranın altına düşmemesi için yasal düzenleme yapılacak” ifadesinin yer aldığı taslakta ayrıca, “2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Hazine’ye verilen borçlanma yetkisi Yeni OVP ile revize edilen Bütçe-Hazine nakit dengesi hedefleri çerçevesinde 37 milyar lira yukarı çekilecek” deniliyor.
EMLAK VERGİSİNE ‘TAVAN’ GÖRÜNDÜ
¬ 2017 yılında bütün belediyeler arsa ve arazilerin emlak vergisine esas kıymetlerini komisyonlar vasıtasıyla yeniden belirlendi. Belirlenen bu kıymetler gelecek sene vatandaşların ödeyeceği emlak vergisinin hesabında kullanılacak. Aşırı, astronomik olarak belirlenen kıymetlerin önüne geçmek için 2017 yılında arsa veya arazi değeri neyse 2018 yılı için yapılacak değer artışı hiçbir şekilde bu değerin yüzde 50’sini geçemeyecek şekilde yasal düzenleme yapılacak.
TELEKOMDA ÖTV YÜZDE 7.5 İLE TEK ORANDA BİRLEŞTİ
¬ Telekom sektörünün kamuya olan yükümlülükleri ile ilgili köklü değişikliklere gidiliyor. Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15 ve data ve internet hizmetlerinden yüzde 5 oranında alınan özel iletişim vergisi, şüzde 7,5 olarak tek oranda yeniden düzenleniyor.
¬ Hali hazırda Telekom Operatörleri kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na telsiz ücreti ödüyor. Yapılan değişiklikle cihaz başına alınan telsiz ücreti yerine operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 oranında telsiz ücreti alınması sağlanıyor. ¬ Yurtdışında gerçekleşen telefon konuşmaları ve data hizmetleri için yurtdışındaki operatöre ödenen bedeller üzerinden KDV ve Özel İletişim Vergisi alınmayacak.
¬ Telefon operatörlerinden alınan Hazine payının takip ve tahsil yetkisi, Hazine Müsteşarlığından alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna veriliyor. Eksik ödenen Hazine payı tutarı üzerinden hesaplanan 3 kat ceza 1 kata indiriliyor.
¬ Makineler arası iletişim sağlanması amacıyla tesis ettirilen Telekom aboneliğinde telsiz ücretine muafiyet getiriliyor.
GÜMRÜK VERGİSİNDE MUAFİYETLER KALDIRILIYOR
Gümrük vergisinden muaf olan ürünler için muafiyetler kalkarken bunun yerine vergi had ve nispetleri sıfır olarak belirleniyor. Dış ticaret politikasının gerekleri çerçevesinde Bakanlar Kurulu’na bu ürünler için de vergi getirme imkanı sağlanıyor.
Yurtdışından e-ticarete ‘vergi’ zorunluluğu
MALIYE BAKANLIĞI’NIN Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdiği torba yasa taslağında kayıt dışılık ile mücadele ve tahsilat etkinliğinin artırılması için de düzenlemeler mevcut:
¬ Vergi borcu yoktur uygulamasının yapıldığı kamu kurumlarının kapsamı genişletilmekte.
¬ Elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla; internet ortamında yürütülen ticari faaliyetlere ilişkin bu işleri yürütenler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilmekte.
¬ Elektronik ortamda yurtdışından Türkiye’deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara KDV bakımından Türkiye’de vergi mükellefi olma zorunluluğu getiriliyor.
¬ Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve tahsilat etkinliğini artırmak amacıyla çeşitli kaynaklardan veri toplaması ve bunu risk analizine tabi tutabilmesi imkânı sağlanıyor.
¬ Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK’nın mükelleflere yapacakları iade sırasında diğer idarenin alacağı varsa yapılacak iadeden mahsup edilmesi öngörülüyor. Yapılan düzenlemelere göre;
¬ Vergi daireleri tarafından mükellefle yapılan her türlü işlemin elektronik ortamda yapılmasına imkân veren yetki düzenlemesi yapılmakta. Mükellefler vergi dairesine gitmeden bütün işlemlerini elektronik ortamda yürütebilecekler. Böylece Maliye Bakanlığı e-devlet uygulamalarında yeni dönemin öncüsü sayılabilecek bir uygulamayı başlatıyor.
¬ Yurtdışında düzenlenmiş banka kartlarının vergi borçlarının ödenmesinde kullanılması halinde bankaların bu ödemeler üzerinden komisyon almasına imkân sağlanmakta.
¬ Gerçek kişiler için ikametgâh adresi olarak MERNİS adresinin tebligat adresi olarak kullanılmasına imkân sağlanmakta.
¬ Vergi borçlarını süresinde ödemeyen mükelleflere yapılan ödeme emri tebligatlarında ödeme veya mal bildiriminde bulunma için öngörülen 7 günlük süre 15 güne çıkarılmakta. İhtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk uygulamalarında, bu işlemlere karşı dava açma süreleri 7 günden 15 güne uzuyor.
BÜYÜME YÜZDE 5.5’E SABİTLENDİ
2018-2020 Orta Vadeli Program’da(OVP) dört yıl boyunca yüzde 5.5’lik büyüme öngörülüyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in “Türkiye’ye sınıf atlatacak” dediği yeni OVP’de kişi başına düşen gelir de 2020’de 13 bin dolara çıkacak gibi görünüyor. Söz konusu rakam Dünya Bankası’nın yüksek gelir oranı sınırının üzerine denk geliyor. İşsizlikte ise OVP’nin temkinli tavrı dikkat çekiyor. İşsizlik oranında tek hane 2019’dan sonra mümkün olacak.